Bruno Mathsson
Bruno Mathsson syntyi Värnamossa vuonna 1907 puusepän poikana ja oppi käsityötaidon isältään alusta alkaen. Mathsson asuu ja työskentelee Värnamossa suurimman osan elämästään, ja hänestä tulee lopulta yksi Ruotsin tunnetuimmista huonekalusuunnittelijoista ja muotoilijoista.

Ensimmäinen Mathssonin suunnittelema tuoli on Gräshoppan malli. Tuolissa on massiivipuinen runko ja hihnasta valmistettu istuin, ja se suunniteltiin vuonna 1931 Värnamon sairaalan tilauksesta. Henkilökunta tai potilaat eivät kuitenkaan arvosta tuoleja, ja ne on varastoitu sairaalan ullakolle. Kritiikistä huolimatta Mathsson ei luovuttanut ja jatkoi istumisen mekaniikan tutkimista sekä käytännössä että teoreettisesti. Vuonna 1936 Mathsson sai tilaisuuden esitellä teoksiaan erillisessä näyttelyssä Röhsska Kunstslöjdmuseetissa. Näyttely on läpimurto, ja Mathsson kutsutaan osallistumaan Pariisissa myöhemmin tänä vuonna järjestettävään maailmannäyttelyyn.
Bruno Mathssonin nousu markkinoille merkitsee hektisiä vuosia pienelle perheyritykselle, joka myy suurimman osan tuotannostaan vientiin. Toisen maailmansodan syttyminen vuonna 1939 lopettaa laajentumisen, ja suunnittelijan on keskityttävä kotimarkkinoihin. Mathsson jatkaa tuotteidensa kehittämistä ja alkaa myös suunnitella käytännöllisiä ja toimivia ruokapöytiä. Tänä aikana hän kehitti klassisen lepotuolin Pernilla 2 ja lepotuolin Pernilla 3, joka sai nimensä DN:n toimittajan Pernilla Tunbergerin mukaan Bruno Mathssonin haastattelun jälkeen vuonna 1943.
Sodan päätyttyä suunnittelija onnistui hurmaamaan myös ruotsalaiset muotoilullaan, muun muassa käytännöllisillä ja käytännöllisillä ruokapöydillään. Superellips-pöytä, jonka hän suunnitteli yhdessä tanskalaisten suunnittelijoiden Arne Jacobsenin ja Piet Heinin kanssa, teki hänet tunnetuksi. Fritz Hansen valmistaa pöydän myöhemmin. Myös Eevasta ja Jetsonista on tullut muotoilun ikoneita, ja ne ovat nykyään sekä Ruotsin että kansainvälisen muotoilun suursuosikkeja.
Tuolien, pöytien ja pöytätasojen lisäksi Bruno Mathsson on suunnitellut myös lukuisia lasitaloja Ruotsiin, Tanskaan, Alankomaihin ja Portugaliin. Muun muassa Villa Prenker Kuninkaansatamassa. Useissa näistä taloista on patentoitu Bruno Pane -ikkunajärjestelmä, joka mahdollistaa suuret avoimet alueet. Bruno Mathssonin oma kesämökki Halmstadin Frösakullissa, joka on rakennettu vuonna 1960, on ollut vuodesta 2007 lähtien suojeltu rakennus.